BISkoppen får Landdistriktsprisen
Tid:
12-10-2021 00:00
Stort tillykke
BIS'koppen i Bisserup har modtaget Bolig- og Indenrigsministeriets årlige Landdistriktspris på ministeriets årlige Landdistriktskonference i Middelfart den 11. oktober 2021.
Vi ønsker et stort tillykke til BIS'koppen med prisen. Det er absolut den rigtige vinder og yderst velfortjent. Landudvikling Slagelse havde indstillet BIS'koppen til prisen med følgende begrundelse:
Landudvikling Slagelses indstilling af BIS'koppen til Landdistriktsprisen
BIS’koppen er et ”landsbyhus” i landsbyen Bisserup øst for Skælskør. En gruppe af frivillige i landsbyen opkøbte for nogle år siden landbyens gamle missionshus, som ikke rigtig blev brugt. Gruppen samlede penge sammen blandt de lokale til køb af huset, og siden er det blevet totalrenoveret for knap 3 mio. kr. og indviet i efteråret 2020. Nu fungerer det som et hus for fællesaktiviteter og som samlingssted for landsbyens beboere. Af aktiviteter kan nævnes stikkecafé, bogudlån, musikarrangementer, filmvisning, IT-hjælp, hjemmearbejdsplads, café med kaffe og kage, lån af udstyr som haveredskaber og børnestole, skrivegruppe, forskellige kreative grupper, børnepasning, børnehjørne, billard, crolf, kopiering etc. ”Mulighedernes hus”, kalder foreningen huset – og alt er drevet af frivillige, lokale ildsjæle.
Medvirker til at understøtte stærkere lokalsamfund.
BIS’koppen er i høj grad med til at styrke lokalsamfundet. På kort tid har foreningen nået op på 250 betalende medlemmer (100 kr. i årligt kontingent), hvoraf mange påtager sig frivillige opgaver som f.eks. at hjælpe andre, arrangere aktiviteter eller bage kage og stå i café. Bestyrelsen samarbejder med det lokale forsamlingshus, så der ikke opstår konkurrence mellem de to huse – de kan i stedet supplere hinanden og dermed styrke hinanden.
Medvirker til at øge velfærden, udvikle servicetilbud og styrke aktiviteter i lokalsamfundet.
BIS’koppen tænker frivilligheden ind på en konstruktiv måde – her er det op til den enkelte at tage et initiativ og føre det ud i livet. Der tænkes i deleøkonomi og bæredygtighed med mulighed for lån af bøger og ting – og der er fokus på fællesskab med etablering af interessegrupper og inddragelse af ensomme ældre samt gensidig hjælp med støtteordninger til IT og børnepasning. Her findes ressourcerne i det enkelte medlem. Aktiviteterne er helt klart med til at styrke fællesskabet i landsbyen og modvirke ensomhed blandt især ældre.
Kan være til inspiration for andre lokalsamfund rundt om i landet.
Det kæmpe arbejde, som de lokale ildsjæle har gjort med at restaurere et gammelt missionshus er et forbilledligt eksempel på, hvordan man kan forskønne en landsby ved at bevare og restaurere en gammel bygning og samtidig bevare og formidle den kulturhistoriske fortælling, der ligger gemt i huset og landsbyen. Samtidig kan selve brugen af huset og organiseringen af foreningen og aktiviteterne være et forbillede for andre. Det viser, hvordan man på en moderne, kreativ måde inddrager frivillige ved at uddelegere ansvar og dermed og skaber liv i landsbyen. Kulturhistorie og modernitet - form og indhold - går flot hånd i hånd.